Faiz meselesi (1) - Kale Gündem

Faiz 2 yıl sonra tek hane

Merkez Bankası (MB) beklendiği gibi faiz oranlarını 2 yıl aradan sonra tek haneye indirerek, 9,5 puana çekti. Takip edenler bilir, faiz-enflasyon tartışmalarında istatistik analizlerinin sonuçlarını daha önce bu köşede yazmıştım. Nedensellik analizine göre ikisinin de birbirinin nedeni olduğunu ortaya koyan verileri paylaşmıştım.https://kalegundem.com/wp-content/uploads/2022/12/Faiz-Meselesi-Ahmet-Aytac-Kalegundem-com.jpg
Faiz meselesi (1) - Kale Gündem
Faiz meselesi (1) - Kale Gündem
Bir yazı dizi şeklinde bu konuyu derinlemesine analiz etmeyi düşünüyorum. İslam dünyasında geçmişten süre gelen bir faiz tartışması vardır. İnanç yönüyle bakanlar ve sadece istatistik olarak görenlerin ayrıştığı bu tartışmada, elbette iki tarafında kendine göre haklı gerekçeleri var. İki tarafın da hassasiyetlerini gözeterek bu konuya farklı bir açıdan bakmak istiyorum. Yeni bir tartışmaya mahal vermeden, faiz konusunun tarihi süreç içerisinde kullanım alanlarından da örnekler vereceğim.
İnanç temelli faize bakış açısı
Faiz konusunda İslam dünyasında çok farklı görüşlerin olduğunu görüyoruz. Ulema diye tabir edilen ilim erbaplarının faize inanç temelli bakması beklenen bir durum. İslam dininin iki ana kaynağı Kur`an ve sünnet esas alındığında, faiz “haram” ve kesinlikle azı veya çoğu söz konusu bile olamaz. Kur`an`da faiz ile ilgili birçok ayette kesin hükümler var. Arapçada “riba” olarak ifade edilen faiz ile ilgili birkaç ayet ve hadisi paylaşmak istiyorum.
Yazının devamını okumak için https://kalegundem.com/faiz-meselesi-1/ linkine tıklayınız.

Kale Gündem Gazetesi Industrial Kitchen Equipment

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski