Köyün ikinci muhtarı

Asırlık Çınar Mahmut Amca “köyün ikinci muhtarı”

Asırlık çınar köşemizin bu sayıdaki konuğu Mahmut Amca (Köyün İkinci Muhtarı diyebiliriz kendisi için). Sizlere Kale ilçemizin Bent köyünde doğup büyüyen Mahmut Amcayı anlatacağız.
Asırlık Çınar Mahmut Amca
Asırlık Çınar Mahmut Amca
Asırlık çınar köşemizin bu sayıdaki konuğu Mahmut Amca(Köyün İkinci Muhtarı diyebiliriz kendisi için). Sizlere Kale ilçemizin Bent köyünde doğup büyüyen Mahmut Amcayı anlatacağız. Mahmut Amca nüfus kayıtlarına göre 1942 doğumlu olup 80 yaşında olduğunu söylüyor. Kendisine (Maşallahlarımızı eksik etmeden) “Asırlık Çınar” diye hitap ediyoruz. Bize hikayesini Türkçe bir dil ile anlatıyor. Kendisi 5 çocuklu bir ailede büyümüş. Asırlık çınar köşemizin bütün konukları gibi küçük yaşta 17 yaşında evlenmiş, bu evliliğinden 6 çocuğu ve 20 torunu olan Mahmut Amca 9 torunun çocuğu ile bile tanışmış. ( ‘’Allah uzun ömür versin ” diyoruz, “Sağol yavrucum” deyip gülümsüyor.) İlk evliliğinden olan eşi Saadet teyzeyi hastalığından dolayı erken kaybeden Mahmut Amca bir süre sonra ikinci eşi Makbule teyze ile evlendiğini anlatıyor. “Eşim diye söylemiyorum ama gerçekten çok iyi bir eştir, kendisini çok seviyorum( Makbule teyze)’’.

Şuan Malatya merkez de eşi Makbule Teyze ile birlikte yaşayan Mahmut Amca başlıyor bize gençliğini anlatmaya. ‘’ Gençliğim köyde at sırtında geçti. Köyün şanslı gençlerindendim her anlamda dolu dolu geçirdim. Geçimimi kayısı ile sağlıyordum. Tarlalarımız çok olduğu için günlerimiz yoğun geçerdi. Bu telaşenin işin gücün arasında 6 çocuk büyüttüm. Yaşam şartlarından dolayı yoğun ve zor bir hayattı fakat yaşadık bir şekilde’’ diye konuşuyor. Geçmişe dalınca bugünle kıyaslamadan edemeyen Mahmut Amca, ekonomik ve coğrafi şartların kötü olmasına rağmen, onun gençliğinde hayatın daha bir iyi olduğunu ifade etmeden geçemiyor. Deyişine göre o zamanlar komşuluk diye bir şey gerçekten varmış ve şimdikinden kat be kat daha samimi ilişkiler kuruluyormuş. İnsanların birbirlerine karşı daha saygılıymış; güvenli, neşe dolu bir ortamda birbirlerine komşu değil, nerdeyse aile oluyorlarmış. Ah ne güzel zamanlardı! diye hasretle anlatıyor Mahmut Amca!
Köyün İkinci Muhtarı
Köyün İkinci Muhtarı
Söylediğine göre son yıllara kadar hiçbir sağlık problemi yaşamamış. Bunun içinse önce Allah’a, daha sonra ise kırmızı et, köy yumurtası, ev ekmeği ve tereyağı tüketmesine borçluymuş. Yaşına rağmen, beslenme ve temel ihtiyaçlarını kimsenin yardımı olmadan karşılayan Mahmut Amca, ömrü boyunca hep doğal beslenmiş. Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 hastalığını da yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen (çok şükür kolaylıkla) atlatan Mahmut Amca bunu yine ve yeniden sağlıklı beslenmesine bağlıyor ve günümüzde hastalıkların artmasının en temel sebebinin sağlıklı besinler tüketilmemesine bağlıyor. Bu tatlı muhabbetimizin sonuna gelince, biz Mahmut Amca’ya bizi misafir ettiği için teşekkür ediyoruz; o da bizi ve siz okurlarımızı Allah’a emanet edip, bol bol hayır duası ediyor. Kendisinin pamuk ellerinden öpemesek de (malum Corona) hürmetlerimizi belirtip yanından ayrılıyoruz ve bütün hikayeyi anlatmak için siz sevgili okurlarımızın yanına koşuyor ve Mahmut Amcanın selamlarını iletiyoruz.
Kale Gündem Gazetesi Industrial Kitchen Equipment TeknoMina Bilişim

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski