Kripto para piyasaları

Kripto para piyasaları bir hayli hareketli. İflas açıklayan kripto maden şirketlerinin sayısı bir hayli fazla. Hal böyle olunca kripto paralara olan güven de bir türlü sağlanamıyor. Büyük yatırımcıların bir sözü ile bir anda binlerce dolar oynaklıkların yaşandığı piyasanın kaybedenleri de küçük ve orta büyüklükteki yatırımcılar oluyor.
Kripto para piyasaları - Ahmet Aytaç
Ahmet Aytaç
Son dönemlerde yapılan vurgunların da ardı arkası kesilmiyor. Yakın dönemde Türkiye`de Todex vurgunu 2021 yılının en büyük kripto vurgunlarından biri olarak tarihe geçti. 256 milyonluk vurgun yapılan olayda, çok ciddi yatırım yapan yatırımcıların batarken, bütün varlıklarını kaybeden bazı yatırımcıların intihar ettiği ise herkesin malumu. Bazıları da bir daha toparlayamadı. Kripto varlıkların güvenirliği çok ciddi tartışılmaya açıldı.

Kripto varlıklar güvenilir mi?

En büyük handikaplarından bir tanesi fiziksel olarak mevcut bulunmayıp, sadece dijital varlıklar olmalarıdır. Kriptografi denen bir şifreleme sistemi kullanılmaktadır. Şifreleme sisteminin olması ise büyük risk taşımaktadır. Yatırımcılar hileye açık bu sistemde bir anda bütün varlıklarını kaybedebiliyor. Todex vurgununda yaşanan vurgun bu tür hilelerin rahatlıkla yapılabileceğini gösterdi. Sanal cüzdanlar ve şifrelemelerden oluşan sistemin güvenirliği konusunda akıllarda çok ciddi soru işaretleri var.

Kripto paralar neden bu kadar ilgi görüyor?

Güvenirliği konusunda sorunlar olsa da egemenlik unsuru paralar gibi kripto paralara karşı da zihinlerde böyle bir algı oluşmuş durumda. Dolayısıyla yatırımcılar kripto varlıklara yatırım yaparken normal paralardan farklı görmüyor. Dijitalleşme ile birlikte gelişmekte olan ülkelerde gençler arasında çok fazla ilgi var kripto paralara karşı. Enflasyon etkisinden korunmak da kripto paralara olan talebi artıran önemli unsurlar arasında. Alım satımların dijital ortamda yapılma olanağının olması da gençlerin tercih etmesinin sebepleri arasında sayılabilir. Bilinçli bir yatırımcı için getirisi yüksek yatırımlardan olması bir diğer tercih sebebi.

Kripto varlıkların avantajları nelerdir?

Dijitalleşmenin getirdiği birçok avantajın coinlere ilgi duyanlar tarafından da kullandığını görülmektedir.

İşlemlerin daha hızlı yapılması,

Maliyetlerin azalması veya hiç olmaması,

Merkezi bir otoriteye bağlı olmaması,

Yeterli işlem gücünün olması,

Gibi kolaylıklar kripto varlıkların avantajlarından başlıcaları olarak sayılabilir.

En bilinen coinler hangileridir?

Binlerce kripto varlık arasında en bilinenlerinden birkaç tanesini şu şekilde sıralayabiliriz:

Bitcoin (BTC)

Ethereum (ETH)

Binance Coin (BNB)

Tether (USDT)

kaynak: kalegundem com 

Kale Gündem Gazetesi Industrial Kitchen Equipment

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski